Geschiedenis

‘Tapperij de Notenboom’; ook toen kwamen de gasten er graag….!

Het is vandaag de dag nog steeds niet duidelijk in welk jaar de Notenboom is gebouwd, maar het is in ieder geval één van de oudste panden in Beesd. Er is een gemeentelijk document gevonden van 23 december 1881 waarin ‘Tapperij de Notenboom’ ( Peter Kroezen 41 jaar en echtgenote Geertruida Meegdes 42 jaar) de vergunning krijgt om sterke drank te schenken.

Aan het woord is Stef Kroezen uit Beesd. De wieg van zijn vader stond in de Notenboom en Stef heeft goede herinneringen aan zijn jeugd in en met de Notenboom én oma Kroezen. Opa Kroezen wilde met de Notenboom niets te maken hebben. Hij zou nog liever veters langs de deuren verkopen dan kastelein zijn in de Notenboom.

Nee, de Notenboom was oma Kroezen en dat deed ze heel goed want om klanten binnen te halen om de omzet te verbeteren, zocht en vond ze manieren om de dienstverlening aan haar gasten te verbeteren.

Zo kwam er een weegbrug. Alle boeren uit de omgeving kwamen er toen ook om er hun bieten, hooi en stro te wegen én natuurlijk om een borrel te drinken. Er hing een telefoon bij de bar met een lijstje er naast. Hierop konden boeren hun naam zetten als er varkens moesten worden gecastreerd. Eens in de week kwam castreur Piet Pompen uit Culemborg langs om het lijstje op te halen en ging dan die boeren langs. De telefoon hangt nog altijd op dezelfde plaats.

Maar er werden in de Notenboom ook veilingen georganiseerd, er waren verpachtingen van land en er werden appels, peren en noten verhandeld.

Ook veilingen van panden waren populair. Spannend voor iedereen en vooral gezellig. Veehandelaren spraken er af met de boeren om de koeien af te rekenen die ze voor de boeren op de markt hadden verkocht. Na de oogst kwamen boeren de veevoerrekening vereffenen met de meelboer. Er stond zelfs een kappersstoel. Het waren allemaal extra redenen om een stevige borrel te pakken!

Een biljart met een biljartclub hoorde er ook bij. Bij een demonstratie-avond, met de wereldkampioen van toen Kees de Ruiter uit Waalwijk, was het café afgeladen vol.Het biljart staat nu bij Stef thuis, samen met de gerestaureerde café piano.